Boktips Mindfulness

Det finns en hel del böcker och ljudböcker om mindfulness och medveten närvaro. Några är mer åt fakta och forskning och andra mer åt skönlitterära hållet, som med allt är det en smaksak vad man föredrar. Nedan är några av de böcker som vi och våra mindfulnessinstruktörer brukar tipsa om.
 

Vart du än går är du där

Vart du än går är du där är en bok av Jon Kabat-Zinn som vi har som kurslitteratur i våra instruktörsutbildningar. Den går igenom grunderna och kan fungera lite som en handledningsbok om du vill jobba med Mindfulness.

Boken är lite filosofisk och vill man lära sig mer än att bli inspirerad har vi märkt att den är lättare att ta till sig som bok hellre än ljudbok.

Jag kan ha fel & andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

Boken är skriven av Björn Natthiko Lindeblad som levde 17 år som buddhistmunk och har sen föreläst, sommarpratat, intervjuats och poddat om livet, lärdomar, lycka, ångest, förhållandet till sina tankar mm. I boken sammanfattar Björn sina tankar om livet, lärdomar, lycka, ångest och förhållandet till sina tankar. Det är en varm, inspirerande bok som uppmuntrar till reflektion. Kan med fördel lyssnas på som ljudbok då det är Björns egna röst man lyssnar på.

En väldigt fin bok om hur vi kan tänka om livet och våra tankar.

Mindfulness utan flum

Av Åsa Nilsonne. Boken innehåller forskning​, hur vi kan använda oss av mindfulness för att underlätta våra liv, hur vi kan förhålla oss till det som smärtar​ och ​hur vi kan bygga motståndskraft.

Tydlig och konkret. Kom ut 2020 så forskning mm är väldigt aktuell.

Mindfulness i vardagen

Av Ola Schenström. Bra introduktion till mindfulness. Boken beskriver vardagssituationer och hur vi kan lära oss att se dem på ett nytt sätt.

Boken innehåller övningar och praktiska tips. Mer fakta än inspiration. Kom ut 2007.

Full Catastrophe Living

Av Jon-Kabat Zinn. En utförligare variant på "Vart du än går". Om stress, stress-reaktioner och alla olika varianter på meditaton.

Boken finns bara på engelska men är du bekväm med det är den verkligen en gedigen genomgång av Mindfulness.

Lev livet fullt ut, en väg till andligt uppvaknande

Av Eckhart Tolle. En bok mer åt det spirituella, filosofiska hållet. I samtalsform pratar Eckhart om många av livets grundläggande "sanningar". Att vi är mer än bara vårt sinne och vår kropp, hur vi kan hitta vägen ut ur psykisk smärta och hur vi kan hämta kraft i nuet.

Det brukar vara lite två läger när det gäller den här boken, antingen älskar man den och den har förändrat ens liv eller så finner man den alldeles för filosofisk/flummig.