Nyheter, forskning och blogginlägg

2022

Veckans mindfulnessutmaning - Påminn dig om att tankar inte är sanningen

Hur?⁠
Du kan inte välja vilka tankar som ska komma till dig men du kan välja att se de för vad de är - tankar skapade i din hjärna. Tankar som uppstår av massvis med anledningar som historia, tidigare erfarenheter, hur vi tränat hjärnan att reagera och tänka, var i cykeln vi är om vi är kvinnor osv osv. ⁠ ⁠

Hjärnan är också "smart och lat" och väljer helst det gamla beprövade sättet. ⁠ ⁠

Men vi har ett val när tankarna kommer - att se tanken, ta ett steg ifrån den och titta på den med distans. ⁠ ⁠ "Jaha där kommer den tanken, tänk att den alltid kommer när jag gör det där... jaja jag låter den vara och går tillbaka till nuet".⁠ ⁠

I tankarna - om situationen, utmaningen, händelsen - det är där smärtan, irritationen, besvikelsen bor - och vi kan välja att se tanken för vad den är och inte som sanning. ⁠

Du måste inte tro på dina tankar ⁠ ⁠

Vad tror du händer om du påminner dig själv om detta kommande vecka?

Läs hela inlägget »

Vilka delar i hjärnan påverkas och vad visar forskningen?

Från forskningsrapporten: "How Does Mindfulness Meditation Work? Proposing Mechanisms of Action From a Conceptual and Neural Perspective" Britta K Hölzel, Sara W Lazar, Tim Gard, Zev Schuman-Olivier, David R Vago, Ulrich Ott

2011 gjordes en omfattande forskningsstudie där man tittade på vilka delar i hjärnan som påverkades av mindfulnessmeditation och hur.

De delade upp resultaten i fyra områden;
 

1) Uppmärksamhetsreglering
2) Kroppsmedvetenhet
3.1)  Känsloreglering - omvärdering
3.2)  Känsloreglering - exponering, utplåning och återförankring
4) Förändrat perspektiv av Jaget - Självkänsla


När man tittar på vilka delar av hjärnan som påverkas positivt av mindfulnessmeditation kan man tex se att hippocampus, vårt minnescentrum, påverkas.

Hippocampus krymper av ålder med ungefär en procent per år (det är därför minnet blir sämre när man åldras) och tidigare har man trott att det inte går att bromsa. Forskning visar dock att det både går att bromsa och till och med vända. Det är tex utgångspunkten i Anders Hansens bok Hjärnstark där de tar upp att risken för demens minskar med 40 procent och att det räcker att promenera 30 minuter fem dagar i veckan för att minska risken att drabbas. Samma sak har man alltså sett för mindfulnessmeditation.

Man såg också att tex amygdala, hjärnans larmcentral, påverkas positivt av mindfulnessmeditation. Amygdala är vår larmcentral som hjälper oss överleva genom att varna för fara, både verklig och upplevd. Den varnar hellre en gång för mycket än för lite och reagerar på förändringar i omvärlden, stressfyllda situationer (upplevd stress dvs) och händelser som kräver emotionell reaktion. Amygdala ser bla till att adrenalin och kortisol (stresshormoner) skickas ut i kroppen för att göra oss redo för att fly eller attackera faran. När amygdala aktiveras hamnar vi i hotläge och vårt förnuft kopplas bort.

Vi har sammanfattat och översatt alla forskningsfynden i rapporten, dokumentet får du när du går vår utbildning till Mindfulnessinstruktör.

Läs hela inlägget »

Från forskning.se, artikel från Högskolan i Halmstad.

I skidskytte är marginalerna små och ett missat skott kan betyda ett stort fall i slutplaceringen. Men, om idrottare tränar på medveten närvaro (mindfulness), kan det påverka hur de presterar i tävlingar och därmed vara skillnaden mellan att hamna på pallen och utanför. 

Kan nivån av idrottsmindfulness förutsäga skytteprestationen i en tävling? Det har Torbjörn Josefsson, universitetslektor i psykologi, studerat i en studie gjord på den norska skidskytteeliten.
Mindfullness

Några veckor inför en stor tävlingshelg fick skidskyttar från Norges elit på både senior och junior nivå fylla i ett formulär där de fick självskatta sin mindfulness. Efter att de fyra tävlingarna hade gått av stapeln undersökte Torbjörn Josefsson, tillsammans med forskarkollegor från både Sverige, Norge och USA, resultatet från just skyttedelen i tävlingen. De analyserade om självskattad idrottsspecifik mindfulness kan precisera skytteresultat i en tävling.
– Vi såg i resultatet att nivån av mindfulness kan förutsäga resultatet i en tävling. Effekten var visserligen ganska liten. När idrottarna är på så hög nivå är de också väldigt vältränade och vana vid tävlingar, så många faktorer spelar in, säger Torbjörn Josefsson.

Ökar koncentration och fokus
Torbjörn Josefsson beskriver en händelse där mindfulness kunde ha varit avgörande:

– I VM i skidskytte 2019 var Mona Brorsson på väg att ta guld när det var en skjutserie kvar. När hon missade fyra skott hamnade hon i stället på en sjunde plats. Jag har läst att hon själv beskriver att tankarna inför skjutningen flög iväg och att hon tänkte mycket på vad som händer efter skotten och inte klarade av att vara i nuet.

Händelsen fångar in det som Torbjörn Josefsson menar är fördelen med mindfulness inför en prestation. Risken att tappa koncentrationen minskar och fokus riktas mot vad som ska göras innan tävlingen är klar.

– Om idrottare tränar på olika mindfulness-metoder brukar det leda till att de blir mer ”idrottsmindfulla” och det finns en stark relation däremellan. Om idrottare tränar mindfulness kan det påverka hur de presterar i tävlingar med hårt tryck, och vara skillnaden mellan att hamna på pallen och utanför, säger Torbjörn Josefsson.

Idrottare får inte missa ett enda skott
Inom just skidskytte är konsekvenserna av ett missat skott oerhört stora. Många menar att idrottarna inte får missa ett enda skott om de ska ta medalj i VM eller OS.

– Det innebär att en liten del mindfulness kan betyda mycket i ett sammanhang, säger Torbjörn Josefsson.

Det unika med studien är att den är gjord med äkta tävlingsresultat som grund.

– Idrott handlar om prestation, men det finns en stor brist på just prestationsstudier, särskilt som rör resultat vid riktiga tävlingar på elitnivå, säger Torbjörn Josefsson.

Vetenskaplig artikel:
Mindfulness and shooting performance in biathlon. A prospective study, European Journal of Sport Science .

Ursprunglig artikel https://www.forskning.se/2021/02/09/mindfulness-och-skidskytte-ett-vinnande-koncept

Läs hela inlägget »

Från iLivEras instagram