Mindfulness ska bli verktyg i global FN-plan
Mindfulness lyfts nu fram som verktyg för att klara FN:s globala hållbarhetsmål i Agenda 2030. Planerna presenterades nyligen vid en konferens där bland annat Chalmers, Handelshögskolan och Karolinska institutet var representerade.
Att utrota fattigdom, bekämpa klimatförändringar och minska ojämlikhet. Det är några av FN:s globala mål för hållbar utveckling, som världens länder åtagit sig att klara av till år 2030.
Under den digitala konferensen ”Mindshift – Growth that matters” som nyligen hölls, lanserades ”mål för inre utveckling”, så kallade Inner Development Goals (IDG:er). Dessa nya mål sägs vara en förutsättning för att vi ska kunna uppfylla de globala målen i Agenda 2030.
Initiativtagarna menar att det är omöjligt för oss att hantera de komplexa utmaningar som en samhällsomvandling innebär, om vi inte samtidigt arbetar med vår ”inre utveckling”. IDG:er beskrivs som de ”förmågor, kvaliteter och kompetenser” som behövs för att kunna nå FN:s hållbarhetsmål.
Under flera av programpunkterna framhölls fördelarna med att använda mindfulness för denna inre utveckling.
Jeannette Eidmann från Handelshögskolan i Stockholm ledde konferensdeltagarna i en guidad mindfulnessmeditation och presenterade metoden som ett verktyg för att minska stress, bli mer närvarande och kunna fatta bättre beslut. Hon berättade sedan om sin forskning, där ledare har fått genomgå ett mindfulnessprogram.
Professorn Christine Wamsler från Lunds universitet talade om mindfulness som en del av sitt forskningprogram Kontemplativ hållbar framtid. Jamie Bristow från The Mindfulness Initiative, berättade i ett panelsamtal om sitt arbete med mindfulnessträning för brittiska politiker.
Konferensen arrangerades av Handelshögskolan i Stockholm, Centrum för social hållbarhet vid Karolinska institutet, den digitala plattformen 29k och stiftelsen Ekskäret. De två sistnämnda står även bakom framtagandet av IDG:er.
Bland de medverkande på konferensen fanns företagsledare och forskare från bland annat Harvard University, Chalmers och Stockholms universitet. Även svenska regeringens samordare för Agenda 2030, Gabriel Wikström, medverkade som talare.
På konferensen fanns även representanter för Mindshift Sweden, en rörelse för hållbar utveckling, där företag, regioner och Svenska kyrkan ingår. Bland ideér för en alternativ framtid på nätverkets hemsida föreslås exempelvis inrättandet av center där vuxna ska kunna erbjudas mindfulness, meditation och yoga för att kunna utveckla ”andlig intelligens”.
Ett annat förslag från Mindshift Sweden är att varje idrottslektion i grundskolan ska avslutas med 15 minuters yoga eller meditation.
Finansmannen och entreprenören Tomas Björkman är grundare av Ekskäret och 29k, som står bakom både Mindshift-konferensen och IDG:er. I en video på Ekskärets hemsida talar han om att vi i tider av osäkerhet och snabba samhällsomvandlingar tenderar att vända oss till någon utomstående auktoritet, exempelvis en religion eller en auktoritär ledare. Det är ett behov som vi behöver komma bort ifrån och i stället finna vår egen, inre kompass, menar Björkman.
Orginalartikel från varldenidag.se
Nyhetsarkiv
Länkar
Senaste nyheter
Etikettmoln
richard j. davidson mindfulnessmeditation massage fysisk hälsa sömnkurs påverka ditt dna med mindfulness mindfulnessinstruktör lycka agnes wold stresspedagog psykisk ohälsa mindfulnessboost förändra hjärnan med mindfulness utbrändhet mindfulness i skolan meditation forskning mindfulness mindfulness based stress reduction barn och mindfulness distansutbildning stresshantering ökad empati koncentrationsförmåga mindmassage självacceptans utmattningssyndrom idrottare mental träning mindmassör stress veckans mindfulnessutmaning indien mindfulness i vården polisen