Vetenskapen bakom hur mindfulnessmeditation fungerar

Vilka delar i hjärnan påverkas och vad visar forskningen?

Från forskningsrapporten: "How Does Mindfulness Meditation Work? Proposing Mechanisms of Action From a Conceptual and Neural Perspective" Britta K Hölzel, Sara W Lazar, Tim Gard, Zev Schuman-Olivier, David R Vago, Ulrich Ott

2011 gjordes en omfattande forskningsstudie där man tittade på vilka delar i hjärnan som påverkades av mindfulnessmeditation och hur.

De delade upp resultaten i fyra områden;
 

1) Uppmärksamhetsreglering
2) Kroppsmedvetenhet
3.1)  Känsloreglering - omvärdering
3.2)  Känsloreglering - exponering, utplåning och återförankring
4) Förändrat perspektiv av Jaget - Självkänsla


När man tittar på vilka delar av hjärnan som påverkas positivt av mindfulnessmeditation kan man tex se att hippocampus, vårt minnescentrum, påverkas.

Hippocampus krymper av ålder med ungefär en procent per år (det är därför minnet blir sämre när man åldras) och tidigare har man trott att det inte går att bromsa. Forskning visar dock att det både går att bromsa och till och med vända. Det är tex utgångspunkten i Anders Hansens bok Hjärnstark där de tar upp att risken för demens minskar med 40 procent och att det räcker att promenera 30 minuter fem dagar i veckan för att minska risken att drabbas. Samma sak har man alltså sett för mindfulnessmeditation.

Man såg också att tex amygdala, hjärnans larmcentral, påverkas positivt av mindfulnessmeditation. Amygdala är vår larmcentral som hjälper oss överleva genom att varna för fara, både verklig och upplevd. Den varnar hellre en gång för mycket än för lite och reagerar på förändringar i omvärlden, stressfyllda situationer (upplevd stress dvs) och händelser som kräver emotionell reaktion. Amygdala ser bla till att adrenalin och kortisol (stresshormoner) skickas ut i kroppen för att göra oss redo för att fly eller attackera faran. När amygdala aktiveras hamnar vi i hotläge och vårt förnuft kopplas bort.

Vi har sammanfattat och översatt alla forskningsfynden i rapporten, dokumentet får du när du går vår utbildning till Mindfulnessinstruktör.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter

Etikettmoln